TÖRTÉNET

Pepita-díjat 2008 óta adják át minden évben a magyar színjátszás kiemelkedő alakjainak. A Pepita Magazin olvasói szavazataikkal döntik el, hogy mely három magyar színész részesüljön díjazásban, mely mellett négy különdíjat a szerkesztőség és a lap kiadója adományoz egy-egy további színésznek.

A Pepita-díjat a Pepita Magazin alapítói, Szűcs Balázs és Simándi Etelka hozta létre 2008-ban azzal a céllal, hogy a közönség a taps mellett szavazás útján is kifejezhesse elismerését színjátszásunk kiemelkedő művészeinek. Minden évben a magazin felhívására – szavazószelvényen, levélben, vagy a pepitadij.hu weboldalon – voksoló közönség dönti el, melyik három magyar színész kapja a Pepita-díj arany, ezüst és bronz fokozatát, mely mellett egy „szerkesztőségi különdíj”-at is kiosztanak a lapkiadó munkatársainak döntése alapján. Az olvasók közül is egy-egy további különdíjban részesül. A díjakat minden évben decemberben, a Pepita Magazin születésnapjához (első számának megjelenéséhez) közeli napon adják át.

2011 óta a lap kiadója, a Trimedio Csoport is különdíjat adományoz egy-egy további művésznek. A Pepita-díj népszerűsítésében nyújtott kiemelkedő partneri együttműködésért alapított díj, a „Köszönet-díj”. 2013-ban a Pepita-díj alapítói további két új különdíjról is döntöttek, melyek: az „életmű” és az „50 éve a pályán” különdíj.

A minden évben decemberben megrendezésre kerülő Pepita-díjátadó gála főtámogatója 2008 óta a CBA.

A fődíj („arany fokozat”) egyedi, üvegből készül.

Mottója: A méltán nagy hírű, több évszázados múltra visszatekintő magyar színjátszás támogatása napjainkban fontosabb, mint bármikor korábban. A valódi értékeket, erkölcsnemesítő tartalmakat közvetítő színházra és színészeikre hatalmas feladat hárul: estéről estére tanítják, formálják, szórakoztatják és elgondolkodtatják a nézőket. Nagy munka ez, melynek taps és elismerés a jutalma, de a Pepita-díj alapítói szerint ennél többre van szükség.

A magyarországi színház- és filmvilág eseményeit, kiemelkedő alakjait bemutató havilap – a Pepita Magazin – szándéka szerint a néző és a színész közötti kapcsolat jelentőségét szeretné ezzel visszaadni. Ez a színművészeti díj lehetősséget teremt arra, hogy a színjátszó művészek ne csupán kritikusoktól és a szakma prominenseitől, hanem a nézőktől is visszajelzést kapjanak ilyen formán is.